Categories
Uncategorized

Om Floyd, Bard, rasism och fake news

I dagarna kom en ny video som skildrar förloppet när George Floyd greps, fram till det olyckliga slutet. Den har publicerats av brittiska Daily Mail, och i Sverige av Fria Tider (de senare återger Daily Mail).  Många har synpunkter på dessa källor. Källor är alltmer viktiga, och jag kommer eventuellt att underkasta detta inlägg ett sk. källverktyg. Jag lovar inget, vi får se hur det blir med det.

EDIT 2020-08-17: Håll utkik efter en liten blå fyrkant i texten. Om man klickar på denna kan man aktivera källverktyget Sourceio!

Alldeles oavsett lär det dock inte råda några tvivel om videons autenticitet. Den togs verkligen där, på plats. Det har också dykt upp fler filmer, från övervakningskameror och privatpersoner, och de bildar tillsammans ett vittnesbörd om vad som egentligen ägde rum den kvällen i Minneapolis.

Till att börja med vill jag säga: polismannen Chauvin begår här ett grovt tjänstefel. Det är alldeles klart att han utövar press mot Floyds nacke med knät, efter att Floyd förlorar medvetandet , dessutom absurt länge efter den tidpunkten. Det inses om man studerar den fulla versionen av den sekvensen, som är 10 minuter lång. Jag har fram tills alldeles nyligen sett enbart en ca 2 minuter lång version, men i den längre versionen ser man verkligen dramats ohygglighet. Totalt utövades denna knäpress 8 minuter och 46 sekunder. Det är ett lidande att se detta.

Dessförinnan har andra poliser (Kueng och Lane) betett sig om inte exemplariskt, så utan tvekan professionellt mot Floyd, vilket framgår av den nya videon. De visar mycket stort tålamod, och använder städat vokabulär, lugnar Floyd (som är i stark affekt) så gott de kan.

Chauvin med kollega Thao kommer till platsen senare, i egen bil. Chauvin tar befälet över situationen och gör sedan inget annat i princip än sätter sig med knä på Floyds nacke. Thao ställer sig som en vaktpost (vad vaktar han?) bredvid. De verkar inte ha något emot att bli filmade, vilket är märkligt.

I detta skede kan det vara bra att göra en återblick på tidigare händelser där våld mot svarta ägt rum, och vilka konsekvenser de fick:

  • 1968. Mordet på Martin Luther King Jr. Följdes av de intensivaste oroligheterna i USA sedan inbördeskriget. Den kallades ”The Holy Week Uprising”, och krävde 43 dödsoffer, 3000+ skadade. 20.000+ arresterades. (https://en.wikipedia.org/wiki/King_assassination_riots )

Dessa är de kanske mest kända. Det finns många många fler, se fullständig lista. https://en.wikipedia.org/wiki/Mass_racial_violence_in_the_United_States

Icke nämnd här är händelsen 2013, där George Zimmermann sköt en 17-årig svart juridikstuderande (Trayvon Martin)  till döds. Inga direkta kravaller (Zimmermann är inte polis, och inte helt vit),  men den är mycket omtalad, och det var upprinnelsen till bildandet av rörelsen Black Lives Matter (BLM).  Denna har nu fått enormt uppsving, vilket ingen lär ha missat. (Det var alltså inte Floyd som gav upphov till rörelsen, om någon trodde det). BLM-rörelsen har av allt att döma underblåst hat, snarare än skapat balans.

Studier har gjorts som visar att polisen, medvetna om den stora risken att anklagas för rasism, är särskilt restriktiva med våld i situationer med vita poliser mot svarta människor. https://www.police1.com/deadly-hesitation/articles/cops-hesitate-more-err-less-when-shooting-black-suspects-study-finds-YcoZXX3rRIShsXYs/

Det ingår säkerligen i alla amerikanska polisers grundutbildning  att iaktta särskilt stor försiktighet vid sådana tillfällen. Poliserna kan också filma allt de gör, med egna body cameras. Detta givetvis mycket bra, utifall någon rättstvist uppstår. Det är uppenbart att den senaste videon – den med gripandet – är inspelad med polisernas (Kueng och Lanes) egna body cameras.

Men den 10 minuter långa filmen som skildrar tiden efter att Floyd hamnar på gatan med Chauvin (som är en vit polis) över sig kommer inte från någon body camera utan från en civilist. Enligt uppgift en 17-årig tjej som står här och filmar. Andra filmar också. Noteras bör att de andra poliserna tidigare schasat bort filmande civilister. I sammanhanget torde erinras om Rodney King-kravallerna 1992: här var det en civilperson som hade filmat misshandeln (med eller utan polisernas vetskap*) med en Sony Video-8 HandyCam (f.ö. till salu för $225.000 ),  och som spred filmen.

Chauvin och Thao tittar dock frejdigt, medan de gör vad de gör, rakt in i civila mobilkameror som kan sprida materialet hundratusen gånger snabbare än vad som var möjligt 1992 – dvs på Twitter, Facebook och hela internet. Det har fått enorma, och globala, konsekvenser, vi har nog inte sett slutet än. Chauvin och Thao avskedades i princip dagen efter dådet (dvs ovanligt snabbt), och de ska nu åtalas för mord (alt.dråp) resp medhjälp till mord (alt.dråp), minns ej vad den exakta lydelsen var.

Läs nu igenom det här stycket en gång till. Jag tror inte jag överdriver eller förvränger något. Fråga er inte bara vad vi ser utan varför vi ser det vi ser.

Och nästa fråga: är det rasism? Verkligen riktig rasism?

Följande video är 3 år gammal. Men det gör inget, eftersom den säger något om den mylla som rådde innan det som nu hänt hände. Existerar någon systematisk rasism i det amerikanska samhället? Larry Elder stöder sig på statistik och fakta. Och, är det rentav så att man upprätthåller en myt om rasism i politiska syften?

Sedan är det nyttigt att höra Candace Owens. Hon dissekerar den senaste filmen (den om gripandet), mycket hörvärt.

Floyd var ingen hjälte, menar Owens. Han var snarare en riktig neighborhood bully, som bufflat sig in i en havande kvinnas hem och rånat henne, och som suttit i fängelse 9 gånger. Men han har redan orsakat mer rabalder än Martin Luther King Jr, som ju var en hjälte.

Floyd kan också ha varit påverkad av fentanyl, en ny mycket farlig drog som framkallar andnöd. Floyd klagar f.ö. över andnöd (I can’t breathe) nästan hela tiden, alltså även innan han ligger på gatan med Chauvins knä i nacken.

En annan besynnerlig händelse i samband med Floyd, är arresteringen av den svarte CNN-reporten Omar Jimenez, också inför öppen ridå. Se denna absurda video.

I närheten jobbade en vit CNN-reporter (Josh Campbell) som inte blir arresterad. Och det finns ingen anledning att arrestera Omar heller. Han gör ett synnerligen professionellt jobb, lugnt och sansat, han följer alla regler till punkt och pricka, och så dristar sig poliserna plötsligt att arrestera honom, handklovar på, inför rullande kamera. Han frigavs nästan omedelbart, skall enligt egen utsago ha blivit korrekt behandlad.  ”Vi bara följde order”, var den ursäkt han fick.

Men blev Omar arresterad här, enbart därför att han var svart? På faktisk, rasistisk grund? Jag är skeptisk, i skenet av tidigare händelser. Och jag tror inte att Omar själv tror på det heller. Här en något senare video där han berättar om händelsen: https://www.youtube.com/watch?v=-gsXevAjNbw

Betänk att det är presidentval i höst. Betänk också att CNN och Trump har en synnerligen infekterad relation. Trumps USA är mycket rasistiskt. Och om det INTE är så, återstår att fejka det.

The Guardian, en globalvänsterorienterad tidning, spelar hårt på rasistmotivet: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/may/31/what-the-arrest-of-a-black-cnn-journalist-on-air-taught-us

Jag håller som bekant inte på Trump, och är varken höger eller vänster. Jag är helt opolitisk. Det gör kanske att jag lättare ser det polariserade spelet. Det där är en tvivelaktig artikel. Arresteringen av Omar hade bara ett opinionsbildande syfte. Poängen var bara att visa alla hur en svart man arresteras? Vad tror du?

*) Av intresse är att notera att det var ett presidentval också 1992, där demokraternas Bill Clinton slog den sittande republikanske presidenten George H.W Bush. Samma situation som nu, m a o.

I detta skede såg jag en lång intervju (2 timmar nästan) med ständigt kontroversielle Alexander Bard, gjord av Navid Modiri. Och jag har tidigare sett ett antal, det finns bl. a en nylig podcast, gjord av Aron Flam (också han i blåsväder just nu). Dessutom intervjuades Bard bara för en dag sedan av ”Arga Blatten”. Alla väldigt underhållande att lyssna på.

Varför det är intressant för det här inlägget, är den uppenbara projektion Bard fått på sig, att vara rasist. Och det är han inte. Det märker man mycket snabbt om man lyssnar på honom. Bard är en märklig gök på andra vis (och jag ifrågasätter honom på många punkter, i synnerhet hans fäbless för Marx och Hegel), men ingen rasist. Överlag tror jag Sverige – i det närmaste totalförlamat av snällhet och lättja – behöver sådana som han. Bard har en svada som ingen annan, och en skärpa som bygger på faktisk kunskap.

Med projektioner är det så här: Man kan inte freda sig mot dem. De går inte att göra något åt. I synnerhet om de kastas ut från våra offentliga mainstream media. Sådana projektioner är en form av våld mot individen, kanske värre än fysiskt våld (där läks ju skador oftast med tiden).

I det här fallet finns anledning beakta möjligheten att det kanske inte heller är rasism som det är det verkligt farliga, utan anklagelser om rasism. Samma sak med ”hatare”: anklagelsen om hat är farligare än verkliga hatare (de är aldrig särskilt många, och de faller oftst på eget grepp). Men anklagelsen kan i generella svep stämpla väldigt stora grupper av människor, som sedan ådrar sig kollektivt förakt för obegränsad tid.

Bard tar också upp Larry Elder, Candace Owens och Martin Luther King. Som bekant har Bard hamnat i kylan efter en ”förfärlig tweet”, som uppenbarligen gett honom rasiststämpeln. Det intressanta är att han säger sig ha återgett Martin Luther Kings budskap i den tweeten! Vi ska nu kolla upp huruvida det kan stämma. För i så fall är sannerligen det här landet mycket illa ute, om man betänker att MLK är att anse som antirasismens förkämpe #1. Här Bards tweet:

If black lives want to matter, then black lives get their fucking shit together, study hard, go to work, make their own money instead of depend on welfare, stop lying, get out of prison, and become heroes instead of self-appointed victims for the world to laugh at. That matters!

Jag ser själv ingen rasism här. Riktig rasism uttrycker förakt pga ras. En klar, definitiv nedvärdering. Inget sånt här. Det här är mera ”tough love”; en välbehövlig spark i arslet: sjunk inte ner i en offermentalitet! Ta tag i era liv, bli hjältar! En rasist skulle inte säga ”bli hjältar”!!

En kärleksfull far skulle kunna säga detta till sin son, eller dotter, som håller på att fara illa!

MLK:s mest berömda tal I Have A Dream, skulle inte vara möjligt att återge idag på många håll, eftersom MLK använder ordet ”negro” på ett par ställen (!) Men tonen i hela talet (vilket är det väsentliga) manar till total jämställdhet mellan svarta och vita. Det är det som är “the dream”. Han uppmanar de svarta att aldrig ge upp, och inte gå ner sig i bitterhet eller ta till fysiskt våld. MLK skapar balans! Men dagens ”antirasister” skapar obalans, genom att uttrycka agg mot vita. Agg mot de som har det lite bättre. MLK skulle aldrig ha skapat ett BLM, utan ett ALM (All Lives Matter).

But there is something that I must say to my people, who stand on the warm threshold which leads into the palace of justice: In the process of gaining our rightful place, we must not be guilty of wrongful deeds. Let us not seek to satisfy our thirst for freedom by drinking from the cup of bitterness and hatred. We must forever conduct our struggle on the high plane of dignity and discipline. We must not allow our creative protest to degenerate into physical violence. Again and again, we must rise to the majestic heights of meeting physical force with soul force.

Martin Luther King Jr. (https://www.americanrhetoric.com/speeches/mlkihaveadream.htm)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *