Categories
Uncategorized

Om WikiLeaks…

Efter senaste valet,  vars resultat jag fann en smula märkligt, slogs jag av en tanke: Det är möjligt att presentera opinionsmätningar för folket, varefter ett valresultat som överensstämmer med mätningarna inte kommer som en överraskning. En makt som vill ha ett specifikt valresultat kan alltså fabricera mätresultat, utan att någon ifrågasätter det.

Detta har gjorts, och på mycket hög nivå. Vi känner t ex till att vetenskapliga data under allsmäktiga FN:s miljöpanel har fabricerats, därför att man ville ha ett specifikt resultat (Climategate). Och när jag läser i dagens tidning om valet i Vitryssland inser jag att det är exakt vad som har skett där: opinionsmätningar har presenterats där den sittande diktatorn har 72% av väljarna på sin sida – men ingen tror på dessa mätningar. Man rasar och kräver omval – eller vädjar till EU att inte acceptera denna fars.

Nu är alltså Vitryssland en diktatur. Sverige är ingen diktatur, det kan inte hända här. Men jag talar inte om Sverige utan om en ny världsbild. Och det som händer  i världen, händer i Sverige.

Det har alltid funnits två drivande krafter i världen: Centraliserande krafter och decentraliserande. Till den första hör alla diktaturer, kommunism, nazism, fascism. Till den senare hör de som propagerar demokrati, yttrandefrihet, fördelat ansvar.

I den första handlar det om en liten klick av makthavare som styr resten av befolkningen, i den senare har folket ansvar och öppenhet råder. Det är ingen skillnad på höger – resp vänsterextremism – kommunism eller fascism. Det enda viktiga är att det är en liten grupp som utövar makt över många – dvs centraliserande krafter. Man kan säga att höger-vänsterextremism är två verktyg för centraliseringen, där den ena kan skylla på den andra när så behövs, eller när så är till fördel…

Och även om demokratin generellt har övertaget över de centraliserande strävandena, så förekommer att de senare maskerar sig bakom en demokratisk etikett. En diktatur kallades t ex Tyska Demokratiska Republiken. Dessa makthavare förnekade alla anklagelser om förtryck och maktfullkomlighet, och kunde hela tiden hänvisa till nazismen: ”DÄR hade vi förtryck!”. Det är viktigt: Att kunna hänvisa till något värre.

Vad som alltid också har funnits i alla tider är strävan efter världsherravälde. Se på Romarriket, Djingis Kahn, Alexander den Store, Napoleon, Hitler, Stalin. Alla (nästan) försökte att med våld inta hela världen. Det gick inte. Nu använder man mera sofistikerade medel. Men det kan inte lyckas, säger vi. Vi är så demokratiska och upplysta nu att det inte är möjligt. Och visst är det så att en ökad medvetenhet är på frammarsch: Se bara på WikiLeaks. Det är intressant att våra medier inte handlöst följer maktens pekfinger utan att WikiLeaks ofta behandlas i vår nyhetsrapportering, trots att USA vill radera ut all information om saken. När det gällde Climategate höll media dock (nästan) totalt tyst. All information fanns på nätet. Detsamma gäller svininfluensaskandalen, där globala stenrika (och åtalsimmuna) läkemedelsföretags förehavanden avhandlades enbart på Internet.

Men är det USA? Alla talar om USA. Vad som är alltmer tydligt är att någon yttre makt har en självklar rätt att köra över alla andra länders lagar (eller få dem att stifta lagar efter sina önskemål). Vid klimatkonferensen i Köpenhamn hade polisen plötsligt helt nya slags befogenheter, som aldrig borde tillåtas i en demokrati. Demonstranter tvangs att sitta på gatan i smällkylan i 8 timmar och tilläts inte att gå på toaletten. Detta skulle kunna hända i Kina, inte i Danmark.

Klimatfrågan är intressant, därför att ett problem gestaltas vars lösning beror på en global enighet. Det finns helt klart intressen av att styra propagandan i riktning mot en lika global folklig överenskommelse: Det är OK att någon tar världsherraväldet, alla måste vara eniga om vi ska få någon fart på minskningen av utsläpp – för annars går världen under.

Frågan är dock vilken av de två strävandena – den centraliserande eller den decentraliserande – som kommer att styra. Svaret är alldeles uppenbart: det blir den centraliserande. Men, bryr de sig verkligen om klimatet, eller använder de bara problemet som hävstång? Det var sådana här frågor demonstranterna i Köpenhamn ställde.

När Sovjet upplöstes fanns det ingen konflikt längre. Därför pågår ständiga försök att återuppliva besten, man vill resa Berijas staty igen, och Stalin framställs när tillfälle ges i en ny förskönad dager. 9-11 var säkert en mycket välkommen händelse för de centraliserande krafterna. En ny fiende introducerades: terrorismen. Och ännu viktigare – något att hänvisa till: ”ni vill väl inte att något sådant ska kunna hända igen!?”.

Enda hotet mot centraliseringen är ökad medvetenhet. Därför är det viktigt för dem att strypa tillgången på information och dölja sammanhang. I nyhetsflödena runt Wikileaks kan man med grafisk tydlighet urskilja de centraliserande resp de decentraliserande krafterna. De första resonerar envist i termer av att ”terrorister använder sig av Wikileaks”, och vill därigenom skapa ett globalt alibi att reglera Internet – de senare ifrågasätter nyfiket de rön som kommer upp, och drar med sig andra som kommer att fortsätta att vända på stenar. De är vårt hopp…

8 replies on “Om WikiLeaks…”

Ja eller hur, vår egen ignorans är människans största fiende. Nu är det dags att vakna för att kunna sova lugnt 🙂 Tack för ett bra inlägg Perra. God Jul till dig och ett gott nytt år.
kram från Jennyli

Tack Jennyli & Fredrik! Bra att ni kan “se över” det motbjudande och skrämmande (det förnekar jag inte) budskapet i det här, och jag önskar God Fortsättning & Gott Nytt & allt det där tillbaka.
Mycket intressant länk du ger, Fredrik. Och visst är det så: Man får svart på vitt, man VISSTE detta redan. Bara man kommer över sin rädsla (för det måste man), så inser man klart vad som sker, utan Wikileaks. De centraliserande kommer inte att lyckas. Om folk är medvetna kan dom inte göra det dom vill.
Allt kommer att avslöjas. Precis allt.
Rekommenderar att läsa Shakespeare, t ex Julius Caesar. Shakespeare visste exakt hur mekanismerna fungerar.

Det intressanta med Wikileaks är att krafter inom samhället, som tidigare inte känner till varandra, börjar enas. Man börjar se ett mönster, ett maktmönster, en centraliserad makt som inte bryr sig ett endaste smack om folk.
Den egna makten, ens integritet, ens tankar, ord och handlingar står på spel just nu!
Därför kommer WikiLeaks väcka de som sover. Som lever medelklassliv och drömmer om nästa Thailandresa. Wikileaks blir också vattendelare politiskt och klyver mediaindustrin mitt itu. Journalister med hjärta och hjärna måste bara få ett uppsving av dokumentspridning.

Ett jordiskt Disclosure kan man se det som.
Sen väntar förstås ett universellt disclosure…

Kan bara bli kul!

Wikileaks är fascinerande. “All things considered” gillar jag Julian Assange: han har tagit sig fram på egen hand, han kör sin verksamhet på nätet och han har stil. Lite grann som jag… nu ska vi inte snylta renommé här men ni fattar vad jag menar.

Sedan måste jag berömma dig för artikeln om “Att resa till hit”. Att sväva i kosmos och se Jorden, att känna sig fri och prestigelös – det är sådant jag tänkt på och nu formulerade du det på ett annorlunda sätt, så pass att jag nog lär minnas det. Man strävar alltid efter denna “plats i hierarkin” men när man slutar med det är man fri och kan andas.

“Vi vill inte bli informerade, vi vill bli påminda” sa någon och i aktuell artikel påminde du mig om En Odödlig Visdom.

Hej Mirotainen/Lennart

(Du har nåt finskt över dig som jag inte begriper. Men det är samma med mig)

Tack för det du säger. Det är något inom en som reagerar när någon försöker skapa ett slutet system. Assange är en av dem som gör något av det. Assange är bara ett uttryck för ett nytt slags medvetande, som kommer att se den sfär som de centraliserande krafterna vill skapa, och vad som finns utanför denna sfär.
Det här är vad nästan alla mina inlägg på denna blogg handlar om och jag vet inte varifrån orden kommer, det är inget jag har lärt mig eller läst mig till.
Det är sant. Vi vill bli påminda, för vi vet redan. Det är vad som kallas intuition. Men det krävs att man är öppen för nya insikter och redo att släppa det man tror man vet. Tyvärr vill 80% av oss inte ens bli påminda. De reagerar med kompakt tystnad och sluter sig inom sitt.

En av de mest omtumlande insikter jag har fått är att SE den otroliga hjärntvätt som kyrkan utsatt oss för – även oss som kallar oss ateister. T ex doktrinen om att reinkarnation inte existerar, och andra stora lögner. Och detta ligger som ett sjok av apati över oss alla. Vi tror vi är beroende av något som sker utom oss, och offer på samma sätt, för nåt som sker utom oss. Jag tror definitivt tidigare liv är ett faktum (det är även något tyskt med mig som jag inte begriper 🙂 ), liksom att vi bär dålig karma (t ex från katolskt förtryck) med oss.

Hela vår kultur vilar i katolicismens vagga (även vi som kallar oss protestanter) – och vetenskapen har uppstått ur denna vagga och har färgats av den. Centraliserande krafter använder både vetenskap och religion. Men vi ser det inte, om vi inte gör en sådan rymdresa inom oss som jag skrev om…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *