Categories
Uncategorized

Att Låta Säden Tala

Butterfly-Crop-Circle-Netherlands-2009

Har ni koll på vad som sker på sädesfälten?
Jag tänker nu på de fenomen som observeras, eller om man säger så här:  Något serveras som senare observeras. På sädesfält världen över. Inte bara i England. Jag tror inte det har hänt i Sverige, men i Norge finns det rapporterade fall. Fjärilen här ovan är från Holland.
Det handlar givetvis om Crop Circles (jag föredrar denna benämning i stället för det klumpiga svenska uttrycket ”sädesfältscirklar”).

Det här har hunnit bli gammalt. Fenomenet började oroa redan på 80-talet, ända tills det basunerades ut att två engelsmän på hemväg från puben hade skapat alla cirklarna medelst lite ståltråd och en plankbit, samt ett par ale innanför västen. Fäster man tråden i en stolpe och vandrar runt och låter plankan fösa ner säden, kan man lätt åstadkomma en perfekt cirkel, sett i ett fågelperspektiv. Och visst, med elementär passar-linjal-geometri kan man skapa rätt så duktiga mönster med enbart dessa hjälpmedel – upp till en viss gräns. De här gubbarna hade gjort såna här grejer ett tag, och troligen haft ganska roligt…

De här engelsmännen erkände tilltaget, tog på sig ansvaret faktiskt, och de blev kända som “Doug and Dave”. De intervjuades i TV och i tidningar. Och nu ”visste man”. Alla senare rapporter om nya cirklar sorterades bort (åtminstone gjorde jag själv så), för det fanns en förklaring nu.
Och de hade ju faktiskt erkänt!
Det var officiellt förklarat en gång för alla. Och även om senare ”cirklar” uppstod som trotsade all beskrivning och all förklaring, höll man ändå fast vid sin ”förklaring” och sorterade undan det hela, för det var bekvämt. Man var rädd om sin förklaring, därför att den gav en sinnesfrid som är viktig.

Så vad ÄR det då?
Det handlar inte längre om figurer inom passar-linjal-geometrins gränser, utan det är mönster av en fantastisk komplexitet, och skönhet. Och de är stora, som fyra fotbollsplaner ibland (fjärilen på bilden mäter 530×450 meter och är den största hittills), och de uppstår mycket snabbt, över natten. Att det stormat och hällregnat har inte varit något hinder.

Att skapa sådana här saker – för människor – skulle kräva en ritning att följa, med bestämda mått, ett större uppbåd av folk, och någon som samordnar arbetet, och har tillgång till en teodolit och någon form av avståndsmätare. Och dagsljus. Och bra väder. Och åtminstone ett par veckor.
Det hade ändå varit svårt, eftersom det ohjälpligt skulle uppkomma en massa fotsteg som skulle trampa ner säd som inte ska trampas ner, och störa bilden.

Fig6Ah men du! Det finns ju folk som är dödsskickliga på Photoshop och som kan skapa såna här bilder i ett nafs! Där har vi det!
-Visst, det skulle betyda att de inte finns i verkligheten. Emellertid kan du när som helst köpa biljetter till sk ”Crop Circle Tours” som tar dig med i helikopter över fälten. Och det finns lite för många perfekta fotografier tagna under alla möjliga vinklar… så, nej, de existerar i verkligheten. Men OK: Jag HAR inte själv flugit över fälten.

Jag är alltjämt öppen för att människor kan ha gjort detta. Men de mönster som nu finns kräver tillgång till något mera än ett snöre, en pinne och en plankbit. Se på fjärilen igen, det krävs ytterligare en referenspunkt att utgå ifrån för att t ex centrera cirklarna rätt längs dessa mera fria kurvlinjer. Varifrån får man den referenspunkten? Kan man använda GPS på något vis? Ingen av de sajter som finns om hur man gör cirklarna föreskriver dock några andra hjälpmedel än snöre, pinne och plankbit.  Och de videos som finns av människor som gör dem är INTE övertygande. Det är märkligt att det inte finns bättre videos än dessa.

När det gäller referenspunkter och fjärilen, så har vi det faktum att figuren är symmetrisk, vilket innebär att vi har en imaginär centrumlinje genom hela figuren, som kan användas som referenspunkt. Men det finns dock figurer som inte heller har denna symmetri.

Nu är det en annan sak också: Det finns massvis med icke-seriösa och obskyra UFO-sällskap, undergångspredikare, pseudovetenskapare, övervintrade hippies, sneda New Age-riktningar och sekter av alla slag som gärna vill göra något av det här (och kanske tjäna pengar på det), och tvista till det så det passar dem. Mytskapare, helt enkelt.
Vilket inte betyder att det inte kan finnas seriösa människor även bland de här (som associeras till de här grupperna), och vilka kommer att få mycket svårt att göra sin röst hörd.
Det här är viktigt. Det får oss att rikta vår uppmärksamhet mot någon ”riktig” instans. Någon som är RIKTIGT seriös, som kan det här och vet vad det här är. Men finns någon sådan? Eller är det de som fortfarande säger att allt det här görs av hemvändande pubgäster med fan så kreativa idéer?

Jag tror det måste få ta sin tid. Därför att vetenskapen är på sitt sätt en rigid struktur som man inte rubbar så lätt. Det finns en tendens att medge besvärande sanningar, och de som uttalar sig gör det motvilligt, eftersom de hela tiden riskerar att stämplas som pseudovetenskapliga och kanske frysas ut av sina kolleger, kanske t o m förlora jobbet och ha svårt att få ett nytt.

En sådan är kanske Dr Eltjo Haselhoff, holländsk fysiker, som medger att ”balls of light” skapar cirklarna, under användandet av hög värme. En intressant youtube om detta heter Lights Forming Crop Circles och finns på Snilleblixtens blogg som jag länkar till nedan. Här har skapandet av en Crop Circle filmats av en amatör (ja, det finns säkert invändningar mot detta), och det medges av denna fysiker att det kan ha gått till på det här sättet.

Tills vidare hör vi inte ett knyst om det som händer. Vi hittar det på Internet.
ÄR det människor från andra planeter som kommunicerar med oss?
Det här är en ”kontroversiell fråga”, vilket ofta betyder en fråga där vi låter rädslan svara, och där vi är väldigt rädda om svaret. Och när vi gör så, så är vi inte bättre än mytskaparna jag nämnde ovan. Vi har bestämt en sanning som vi klamrar oss fast vid, och som vi gärna ser att andra håller med om..

Och likväl finns det något här, alltjämt. Dessa bilder i fälten. Det kommer nya hela tiden.
Här är en slags samlingssajt som bevakar det hela:
http://www.cropcircleconnector.com/interface2005.htm

Det finns en video här som visar en kavalkad över cirklarna, jag upplevde spontant en inre känsla av harmoni av att se det. Det är faktiskt mycket meditativt.
Det finns en annan fysiker också – som jag tror blivit stämplad som pseudovetenskaplig – han heter Nassim Haramein och levererar en våldsamt intressant video här:

Det här är häftiga saker (inte bara om Crop Circles), även om jag inte håller med honom om att man kan kalla kvantfysik för ”bunk”.  Den här videon är på totalt 8 timmar och lämnar ingen oberörd. Tilläggas bör att Haramein blev struken ur Wikipedia, ett faktum som är öppet för tolkningar och spekulationer. Enligt min personliga mening gör detta det hela ännu intressantare…

Det var efter att jag sett denna Haramein-video som jag kollade upp ”läget” igen på Crop Circle – fronten, och det jag fann fick mig att skriva detta inlägg.
Det finns tecken som visar att vi är kontaktade av en annan civilisation.
Och vad ska vi göra med den informationen? Det finns ett budskap, som levererats i form av en ”binär CD” i form av en Crop Circle (The Maldekian Crop Circle). Jag tänkte lägga in en bild på denna i det här inlägget men avstod, det är lite FÖR starkt (även om den är 9 år gammal). Den som vill får söka själv. Jag vill inte kasta saker i ansiktet på folk som de inte är redo för. Har du klickat på länkarna ovan har du redan sett det.

Nya sanningar kommer till oss på två sätt:

Under stor uppståndelse och med en obligatorisk svans av ego-intressen som vill parasitera på – och förvränga sanningen, som vill livnära sig på det, och stjäla din uppmärksamhet, så det blir svårt att se kärnan i det hela. Men den finns.

Eller också är det som Tomas Tranströmer säger:

Sanningen ligger på gatan.

…den senare troligen en insikt som oftast föregåtts av en mansålder av sökande i komplexa labyrinter, och där man passerat zoner av rädsla (egen slutsats).

Sista bilden är av en av de senaste Crop Circles. Från Juni 2009…

Rättelse: Fjärilen är ännu nyare: Från augusti 2009!

Jag kommer att uppdatera detta inlägg i takt med att intressanta data når mig. Jag är öppen för allt på denna blogg, men det betyder inte att jag inte är ute efter sanningen…

CropCircle

11 replies on “Att Låta Säden Tala”

Tack Svensson.
Fast egentligen är det “The truth is in here”.
Världen är full av yttre auktoriteter som vil tala om för oss att sanningen är nånstans därute. Att vi lyssnar blint på dem ger dem makt.
Och det går för långt när yttre källor t o m talar om för dig vem du är…

Ta en titt på den här videon. Här intervjuas bl a en av de gubbar jag nämner, Doug.
http://video.google.se/videoplay?docid=-113360734554500603&ei=xpPuSpHJBIaO-Abki9i9AQ&q=circlemakers&hl=sv#

Det är en business i det här. Många människor är arbetslösa, och man ser sig om efter nya sätt att tjäna pengar.
Det här kanske är mera organiserat än man tror?
Ett team åker runt och gör cirklarna. Varje land som hakat på detta har sina egna team. De engelska är de skickligaste. En markägare “rapporterar” en cirkel han funnit på sitt fält,10 000 människor åker genast dit. Och de vill ha en övernaturlig upplevelse, och stänger mer eller mindre omedvetet av sig för tecken som visar att de är skapade av människor. De skapar sin myt, och andra tjänar pengar på det hela.
Markägaren kan ta betalt! En del av pengarna går till cirkelskaparna. Det finns såpass starka intressen i det här att man kan utsättas för hot om man “avslöjar för mycket”…
Det här var en personlig reflexion (jag har inte sett klart hela videon än när jag skriver detta…)

I beaktande av detta kan man tänka sig att cirklarna kan tillverkas under betydligt friare former än som meddelats (om markägaren är med på noterna), dvs i dagsljus och med all den tid och utrustning som krävs. (Också min egen reflexion…).

Min första tanke när jag såg fjärilen var att det nu är dags att ta oss ur fjärilspuppan och veckla ut våra vingar. Vi har börjat eller bör börja genomgå en transformation som återkopplar till det visionära sinnet. Det sinne som ser! Den som lärt sig flyga ser allt ur ett annat perspektiv likt de eller det som skapar cirklarna.
En underbar bild! Detta är ett mycket intressant ämne.
Jennyli

Hej Jennyli
Ja, visst är den fin!
Det är många som tror att vi alla ska bli sådana här år 2012. Vi har bara gått och larvat oss i all dessa år… 🙂
Kolla gärna upp den här videon. Jag tror inte sista ordet är sagt i detta ämne…

de här e ju rätt otroligt, jag har kollar runt lite på cropcircle bilder å jag kan inte förstå eller komma fram till nått set som vi på denna planet skulle kunna göra göra sådär. kanske om de gjordes under en vecka och med dagsljus men inte över en natt som det sägs att dom görs och hade det gjorts på dagtid under en vecka så hade vi haft filmbevis på hur de görs. Du länkade till nån film som visade hur detta gick till sa du? har inte kollat på den så kanske efter jag gjort de att jag kommer sluta tro att det skulle vara nått övernaturligt/utomjordiskt som skulle gjort dessa cropcircles. Men asså, man skulle ju kunna säga att det nu finns “bevis” tack vare dessa cropcircles, men bevis på vad? utomjordiskt liv? en annan andligt dimension? Det är nått i mitt huvud som vill men inte vågar tro på att de skulle vara “äkta” Om någon forskare skulle (innan han blev dödad) komma med bevis på att detta absolut inte kunde göras av oss människor, vad skulle hända då?

Nämen tjenare…
Äntligen någon som har valt rätt bloggleverantör. Det behövs flera Vördpressare i denna värld!

Tack för bra kommentar…

Frågan du ställer på slutet berör det som verkligen är intressant med det här fenomenet, oavsett hur det uppkommer:
Vad händer egentligen om vi ställs inför “bevis” på något som absolut inte kan göras av oss människor??
Skulle det hela ärligt kommuniceras till alla människor genom officiella media för det första, och för det andra:
skulle vi acceptera bevisen?
Hur VET man egentligen någonting?
Vad jag är intresserad av är hur vi beter oss inför det oförklarliga. Det verkar finnas en viss gräns utöver vilken vi väljer att inte veta,
och där vi helt brutalt BESTÄMMER att vi vet. Därför att vi är rädda. Men likväl visar vi inte något utåt, utan vi presterar en “trovärdig sanning” som vi tror på, stenhårt. Det låter verkligen som att vi vet vad vi talar om – fast vi inte alls gör det.

Kan vi inte helt enkelt säga att vi inte vet?

Nä! Det är det som är så intressant. Vi måste alltid veta. Vi blir galna annars. Behovet att veta är starkare än det som faktiskt är sant. Kommer rädsla in i bilden blir det extremt.
Det är vårt ego-styrda sinne som funkar så. Detta sinne måste ha 100% kontroll. Vi måste tro att vi vet allting, och många tror faktiskt det också – eller att det bara är lite lite grann som dom inte vet! Men egentligen är det kanske en promille vi vet, av det som finns att veta. En miljondels promille kanske!
Men vi stänger av oss för detta. Och det verkar som att vi får ha det så. Universum lämnar oss ifred i vår kokong av inbillat vetande.

Det verkar som att vi får den upplevelse vi vill ha. Jag menar, de här som vallfärdar till de här Crop Circle-platserna (se dokumentären), de vill ha en viss upplevelse – och de får den upplevelsen också!
Även om de står mitt framför tydliga bevis på att cirklarna är människogjorda så “ser ” de inte detta.

Men gäller detta oss också? Vi som “ser” hur det egentligen ligger till? Vi som tror oss leva i verkligheten! Får vi den upplevelse vi vill ha, precis som dem?
Skapar vi vår upplevelse? Det är mycket tänkvärt…

Hej Perra,

trevlig läsning. Ett ämne som inte snuddat mig. Kanske av ointresse, men det här ger ju lite mersmak. Många trådar löper samman minsann. Och JennyLi:s synvinkel är bara så UTSÖKT!
Men återigen, det här med sädescirklar: att skapa mönster där vi tvingas lyfta blicken – att få oss att se mönster, större mönster. Att beskåda bilder skurna på vår jord. Genialt tilltag må jag säga, oavsett källa.

Frägan är: får detta oss att blicka IN?
Och inte ut…

När vi kartlägger våra liv, när vi drömmer, när vi gör handling av våra drömmar! Då vill vi göra sådan saker! Då vill vi väcka! Då vill vi purra upp de sovande! Och det är ju därför vi skriver, det är därför vi sjunger, det är därför vi samtalar – vi vill lyftas! Vi vill iscensätta något större, vackrare, med mening, med kärlek.

Fredde

Ps: plattan är klar, skivsläpp beräknat till den 3 december… en skiva är vikt till dig innan dess! full av drömmar…

Tjena Fredde
Kul att höra av dig. Du kan inte vika plattan, för då går den inte in i min CD-släde, jag tar helst en ovikt om det går… hehe, Fredde, jag ser fram emot detta! Ett klart ljus i decembermörkret, jag vet redan att det kommer direkt från Hjärtat, från trubaduren mitt i Harmageddon… stort tack på förhand!!!

Har du sett den här 8-timmarsfilmen med Nassim Haramein? Tror alldeles bestämt att den intresserar dig. Alla borde se den förresten.

Tack också för en ny “view” på kroppsörklarna! Det är nånting speciellt som vill fram här, tror jag. Som sagt: Sista ordet är inte sagt…

Hej igen Perra,

Vet inte om du sett Kalla Faktas dokumentär kring den sk sanningsrörelsen.
Kan vara en vattendelare. Känns som om bloggvärlden kokar…. kolla SVT Debatt på tisdag kl 20.30…

Hörs

Fredde

Hej Fredde!
Jag såg den första delen av Kalla Fakta, om den hör Sanningsrörelsen, varseblev först nyligen att det är en serie avsnitt om detta.
Ska se det på web-tv nu, tack för påminnelsen.
Trodde det bara var Zeitgeist som höll på med det här…
Ska se SVT Debatt (oj, har de tagit upp det också?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *