Categories
Uncategorized

Den sista prövningen

Jag är en mycket gammal man. En luffare. Mitt skägg är långt och vitt. Mitt ansikte är fårat av prövningar. Och jag har aningar om en till, en kommande.

Jag sitter på en parkbänk och läser. Två smågrabbar sitter och leker i en sandlåda framför mig.
Jag läser ur en bok, den ligger etta på listorna. Författaren heter Roberto Saviano.
Han åker runt på sin Vespa i trakterna runt Neapel. Han skriver om så fruktansvärda saker att det inte går att fatta. Och det finns här. Nu. Inom EU.
Han skriver om vardagshändelser i Neapel. Korruption. Rädsla. Blod. Ond död. Camorran.
Roberto har ingen fast address. Han lever i ständig flykt. Han är eftersökt, jagad…
Kanske som Salman Rushdie var en gång.

Smågrabbarna grälar om nånting…
Jag tänker på hur barnens lekar så ofta är miniatyrer av större sammanhang. Deras lekar är i själva verket miniatyrer av sådant som pappa och mamma, de vuxna, också gör.
I en större skala.

Jag undrar varför EU inte gör något. Åt det här.
Men det kanske är samma fundering som varför vi föräldrar låter våra barn hållas, när de leker krig?
Märkligt, när man tänker på det, för är det inte ett tecken på att något är fel, när barnen leker att de dödar varandra?

I min ficka har jag en liten plunta med starkt. Jag tar en klunk ur den ibland..när tillvaron ter sig för svår.

Mina associationer har sprungit om mig. De är därframme och rotar som hyenor i nåt vämjeligt… och jag känner ett kommande illamående. Och en stark oro.

Peter Joseph heter en annan. Han är i ropet av ungefär samma skäl som Roberto Saviano. Möjligen, skall tilläggas. Innan vi säkert vet…

Kan det vara så, att det Roberto skriver om är barnens lek?
Är det inte ett tecken på att något är fel, när människor torteras ihjäl i Secondigliano?

Är det vi ser i Italien, så uppenbart, bara en minatyr av något som sker, i en större skala?
Och som utövas av långt mäktigare hajar, och inte så uppenbart (än så länge)?
Vad är det Peter Joseph skildrar?

”They do not WANT you to think too much.
That is why our country and our world has become so
proliferated with entertainment, mass media,TV-shows,
amusement parks, drugs, alcohol and every kind of entertainment.
To keep the human mind ENTERTAINED. So you don’t get in the way
of  important people.”
– ur Zeitgeist The Movie, part III

Konspirationsteorier! Bullshit! Skickligt sammanställd, tendentiös propaganda…

Jag skrev tidigare följande, för att beskriva egot:

”Du vet våran deal, va? Jag kör livet åt dig. Du behöver inte ta ansvar. Ja alltså, ansvar va, men till en viss GRÄNS, däröver skiter du i det. Du behöver inte bry dig! Du är dödlig, men jag ser till att lindra det åt dig.Och du ifrågasätter inte min makt, va? Jag håller koll på dig genom en ständig dialog. OK?”


Jag måste rusa upp för att spy i papperskorgen intill. Jag hinner nästan fram…

8 replies on “Den sista prövningen”

Du är poet.
Jag gillar dina ihopkopplingar till händelser i tiden.
Du syr.
Fortsätt sy.
De här såren. Vi bär dem alla.
Du är en av dom som syr.

Tänk när Gazaremsan ska sys ihop. All blod. Så många fingrar med blod på.

Men vi syr här…

Fredrik

ok, vämjelsen, jag är med dig. Jag känner igen den. jag prövar nåt här, sanningen, den gör oss fria, den lyser som solen, den lyser på vämjelsen, vämjelsen förblir vad den är, solen gör ingen skillnad på vämjelse och vänskap, den lyser på allt. Sanningen, du smakar på den varje dag, det vet jag om dig Perra, kom från den stunden när du just tagit en djup klunk sanning, NU, NÄRVARO, vad du vill, du VET jag snackar om, kom direkt därifrån och titta på vämjelsen. Kan du älska den? Fan, fel fråga, hur säger man sånt här? Kan du känna bruset i hatet, ett brus som är ett jubel. Kärnan i hatet. Flödet. Kom från NU och möt det. Testa!

Hmmmm….
Vet inte om jag är med på vad du menar, Björn…
Vämjelsen är bara vanlig mänsklig vämjelse. Den är inte verklig utan fabriceras i min skalle till följd av tankar om tänkbara scenarion. Sådant som “skulle kunna hända”. Och jag är bra på sånt, jag vet. När jag gör detta, inser jag, är jag inte längre NÄRVARANDE i nuet. För nuet blir en skrämmande plats.
Men det är ju det jag skriver om på den här bloggen! Det verkar som om allt som händer omkring mig nu för tiden liksom bekräftar vad jag säger, om du förstår!
Detta är att betrakta som ett återfall till den gamla Perra, Oavsett om konspirationsteorierna ÄR SANNA eller inte. Den stora prövningen är kanske att vara i nuet, även om här finns ett faktum som inte går att leva med? Det är enda vägen att komma över rädsla.
Då kanske man ser att nuet inte är en skrämmande plats. Rädslan är aldrig SANN.
Det som ÄR, är sant.
Kom jag åt vad du är ute efter?

Jag anser att Zeitgeist i de flesta fall är pedagogiska och bra. De förklarar bland annat den konstgjorda amerikanska sedelpressen , den helt helt virtuella, som nu får ödesdigra konsekvenser världen över. Kanske skulle vi människor aldrig lämnat guldmyntfoten…

Men citatet ovan från Zeitgeist bedömer jag som helt orimligt.
visserligen kan man peka på mycket som ser konspiratoriskt ut, men världen är inte sådan.

Däremot finns det andra hemska mekanismer som gör att världen tenderar att gå åt ett nästan ont håll.
Det enda som egentligen håller emot är att vi, åtminstone det stora flertalet människor, enligt mitt sätt att se är goda. innehåller goda egenskaper som vill väl, till och med är altruistiska.

Men mekanismerna som i vissa hänseenden får världen att sträva mot det “onda” är stora och mäktiga – och vi borde försöka lagstifta bort dem, vilket vore helt möjligt.

En sådan mekanism rör varje Aktiebolags “Urkund”.
Varje aktiebolag är en egen juridisk person. Man kan inte fängsla denna juridiska person eftersom ett aktiebolag de facto är en abstraktion. På varje aktiebolags “urkund” står att det ska fixa vinst och utdelning till sina aktieägare, oavsett om aktiebolaget säljer gatstenar, eller till gatstenarna konkurrerande asfalt, barnfilmer, porrfilmer, kondomer, hormoner som höjer fertiliteten så har aktiebolagets styrelse och VD endast ett enda övergripande ansvar; att leverera vinst till aktiägarna.

Det finns inget annat ett aktiebolag ska göra. Gör aktiebolaget något annat gör det fel.

Många gruvbolag vet att de inte kan bryta exv guld utan att ställa till ett helvete för naturen. man lakar ut guld genom att arsenikbeslå malmen. Att ta hand om denna arsenik på ett vettigt sätt skulle göra gruvdriften för dyr. I de flesta gruvor skulle vinsten förbytas i förlust på grund av fördyrad hantering av arsenikspill.
Alltså lägger man bara en gummimatta under, kör i 20-30 år tills ådern inte bär sig längre eller är tillräckligt guldhaltig, då ser man till att skifta ut styrelsen och med hjälp av dyra jurister stöka till dokumentationen så den blir ogenomtränglig och så säljer man ett konkursbo, gör några inkromsaffärer och till sist står där en gruva utan tydliga ägare och den har bara djävulska skulder.
Ingen tar ansvar. Ingen finns att sätta i fängelse.
Alla kostnader för att sanera naturen kring gruvan faller på kommunen, countyt eller vad det nu är för skattefinansierad geografisk omgivning kring gruvan…

Men i 20-30 år var countyt jätteglad, kommunens ordförande hyllade gruvan som gav så mycket jobb och skatteintäkter.

Grejen är att ingen, inte ens gruvingenjörerna, som väl varit de som bäst förstått sakernas tillstånd i alla år, är ond. Ingen ville detta onda.
Alla ville ha jobb. Alla ville bo kvar i kommunen. Alla hoppades att det där växande miljöproblemet skulle fixa till sig en dag.
Och så länge gruvan bar sig gav den ju jobb och en hel kommun/county blomstrade…

Inte ens VD:n ville detta onda. Han ville driva företaget med vinst, alldeles i enlighet med gruvbolagets urkund. Det och inget annat var hans uppdrag. Och första VD:n kanske var vd i 10 år. Inget miljöläckage, han hoppades också att det där löser sig sen, det kommer metoder…

Det finns ingen konspiration som säger; ge folket “teater och bröd” som man sade redan i antikens grekland, för att hålla folket i schack. Istället är företag som Disney varken goda eller onda. Mest goda, skulle jag vilja påstå. Dessa stora företag öppnar för att vi människor kan göra det vi är bäst på, teckna, hitta på roliga storys, filma, ljussätta, vara personalchef.
Så vitt människor hamnar i någorlunda rätt yrkesroll har de roligt, samt bidrar på ett positivt sätt till att ting blir skapade.
Men i botten för allt detta goda ligger en enda drivfjäder, urkunden: Aktieägarna ska ha maximal utdelning…

Och så lägger vi tusen och åter tusen av dessa abstraktioner som aktiebolagen är jämte varandra och alla har ett enda mål. Att leverera pengar till sina ägare…

Där någonstans uppstår glappet mellan att gynna mänskligheten eller att gynna mammon…

Och helt visst är det som så att de största bolagen i världen där känner de styrande varandra, de träffas i samma VIPrum, golfklubbar osv. men jag tror inte att de har en agenda där de sitter och konspirerar mot världen. Den enda konspiration som finns är att de vill se till att det egna företaget tjänar maximalt med pengar; oavsett om det suger upp olja ur marken eller gör filmer som Terminator.

Däremot kan den sammanlagda effekten se monstruöst tendentiös ut – om man väljer att se på ett visst tvärsnitt av den spretande mångfald som trots allt produceras i alla totalt olika aktiebolag. Då kan det se ut som om en konspiration skulle vältra sig över oss, att man försöker söva oss med Entertainment.
Men så är det ju inte. Bilindustrin såg väl faktiskt hellre att vi åkte bil som dårar, än att vi satt framför någon idiotiskt skrattmaskinsskrattande show på TV. Och dom som gör slalomskidor vill väl också hellre att vi sätter oss i bilen och åker upp i alperna…
Och dom som säljer lyxkryssningar som Entertainment såg väl hellre att vi tog bilen till kajen för att sen åka med dem…
Och fallskärmsfabriken i utanför Orlando, Florida, som heter Perfomans Design, såg väl hellre att TV och Video endast användes för att dokumentera fräna fallskärmshopp, men så är det ju inte…

Sammantaget kan sägas att en fantastisk massa aktiebolag, tex betongfabriken två mil härifrån jag bor, är mycket mer intresserad av att folk också åker bil, för då får de sälja broelement till nya broar, vägtrummor osv, hellre än att folk glodde på TV borde de slita på vägnätet…

Hej Anders
Tack för saklig kommentar i detta ämne.
Jag vill börja med att erkänna att jag var rätt knäckt en period, helt enkelt pga Zeitgeist. Nu är jag inte den som sväljer all information utan vidare, utan jag har bemödat mig att kolla upp allting som Peter Joseph talar om och funnit hur väl underbyggt det mesta faktiskt är. Det här med 9/11 kan diskuteras och i många fall motbevisas, men det övriga är fullt tillräckligt deprimerande.

Om vi beaktar människans natur, och tillämpar den kunskap vi har om den, så är det ett fullt plausibelt scenario som målas upp i filmerna. Du har engagerat dig i Djingis Khan, vilken var en erövrare som utan vidare skulle ha tagit hela världen om han hade kunnat? På den tiden var svärdet makten (rätta mig om jag har fel), nu är det pengar. Det finns även idag drifter till världsherravälde. Idag finns dock betydligt mer sofistikerade metoder.

Det hela började på medeltiden, då kungar och bankirer i Europa bildade en ohelig allians. Kungar ville starta krig, då kom bankerna på att de kunde låna ut pengar (det var oftast våldsamt mycket) till kungen, bara för att det vore orimligt att alla kunder skulle ta ut sina pengar i banken samtidigt (då hade det spruckit) Och då uppfanns räntan.Den skulle vara säkerheten för lånet. Denna allians fann ett Eldorado i det Nya Riket, USA. De äger idag Federal Reserve och i princip all världens pengar. De köper det de vill ha.

Regeringar är bara ett PR-skikt mellan dem och folket, de har ingen egentlig makt, utan kan bara vädja till dem att inte vara “för hårda”. Ungefär som en tandlös fackförening.
Ett storföretag är en spegelbild av det här. Den globala motsvarigheten är en bank, utan något som helst ansvar.
Den allra yttersta makten tar inget ansvar. Och det du säger om aktiebolagen är en spegel av detta. Den allra yttersta makten är kriminell.

Bankerna kom på ett mycket tidigt stadium (i Europa) på att de kunde operera utanför landets gränser, och gärna bekosta även de andra parterna i krigen. Men nu blev snabbt pengar I SIG en maktfaktor. Då hamnar allt egentligt styrande-ansvar som borde ligga helt hos regeringar och sakkunniga – hos BANKEN!

Om det är förnuftiga människor i banken, kanske det kan hållas i schack. Men vad vet vi om förnuftet hos människor på höga nivåer i samhället?
De högsta ser vi aldrig. Det är inte meningen heller. Det hålls inga allmänna val om vilka som ska sitta här. Det finns ingen demokrati. Det är förklädd diktatur.

Men. Det här kan vi inte besegra medelst revolt eller något sådant. Det är för stort. 90% av alla människor ignorerar det här totalt. Människor måste bli medvetna. Information måste spridas.

Och det kommer. Bara härom dagen nämndes i TV hur en person ur “makteliten” i Sverige kan tjäna 50 gånger mera per år än en truckförare. På ett år tjänar han mera pengar än han under hela sitt liv.

Det ekonomiska systemet fungerar inte. Det kommer att haverera totalt.

Det finns en motpol.
Det är därför det är sådan sprängkraft i Islam.
(och nu dånar FRA in här).
Islam förbjuder ränta och ocker.

Det är synd att sharialagarna hittills alltid urartat till något som mest liknar fascistisk religiösitet och straffbenägenhet, man slår kvinnor med pinnar om de råkar visa fotknölarna, dvs dragit upp sin burkha för högt när de passerar en vattenpöl…

Sammanfattningsvis, bara för att kasta in ytterligare en annan vinkling på konflikterna och maktstrukturerna i världen; jag förstår att Islam är förbanande på västerlandet. vi har skitit dem rakt i ansiktet i över 200 år.

Vår imperialism eller vad vi ska kalla det. våra banker, våra dollars, våra vapen… våra folkmord…

för övrigt är Zeitgeist mycket väl underbyggda, men jag ville ändå poängtera att just det valda citatet ville jag bara kommentera. (nu sova)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *